AREO TOHUM
HAKKIMIZDA

OYAK Kimya Tarım şirketlerinden, bitki koruma sektörünün lideri HEKTAŞ’ın tohum alanındaki iştiraki olan AREO Tohumculuk; domates, biber, hıyar, patlıcan, kavun, karpuz, buğday, arpa, mısır, ayçiçeği ve pamuk tohumlarıyla ilgili dünyadaki son teknolojilerin de kullanıldığı ıslah çalışmaları gerçekleştirmektedir. Areo Tohumculuk, Akdeniz Üniversitesi Teknokent’te yer alan kendine ait araştırma ve geliştirme seralarında hibrit sebze tohumları üzerinde ıslah çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı TAGEM iş birliğiyle üniversiteler ve araştırma enstitüleriyle de ortak projeler yürütmektedir.

HEKTAŞ tarafından başlatılan “İzlenebilir Güvenli Gıda Platformu” projesinin ilk adımı olan Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent’te yer alan AREO Tohumculuk tesislerindeki 5 dekarlık sera alanı akıllı seraya dönüştürülerek proje başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Proje, Bursa ili Orhangazi ilçesinde yer alan HEKTAŞ F.A.R.M’da bulunan 30 dönümlük işletme seralarında ve çiftçi seralarında büyüyerek devam etmektedir.

YERLİ AR-GE İLE
DAYANIKLI TOHUMLAR

AREO Tohumculuk sebze ıslah çalışmalarına odaklanmış, domates, biber, hıyar, patlıcan ürünlerinin gen havuzu genişletilerek güçlendirilmiştir. AREO Tohumculuk bünyesinde, “Moleküler Biyoteknoloji “kullanılarak Sarı Pas dayanıklılık geninin aktarılması (YR15 Marker) yolu ile tohum çeşidi geliştirme konularında da 10 adet buğday çeşidinde laboratuvar ve saha çalışmaları sürdürülmektedir. AREO Tohumculuk tarafından domateste fusarium hastalıkları ve kök ur nematodu dayanımları çalışmaları devam etmektedir. Ek olarak dünyada domates yetiştiriciliği yapılan yerlerde önemli ölçüde ekonomik kayıplara sebep olan Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV)’e dayanıklı çeşitlerin de ıslahı çalışmaları gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca, biberde ekonomik zararı yüksek olan Phytium, Tomato spotted wilt virüs (TSWV) gibi fungus ve virüs kaynaklı hastalıklar ve kök ur nematoduna dayanıklı çeşitlerin ıslahı yapılmaktadır.

Hıyar yetiştiriciliğinde ekonomik zarara neden olan fungus kaynaklı külleme ve mildiyö hastalıklarına dayanıklı çeşitler geliştirilmekle birlikte sezonuna uygun şekilde bitki sağlığını ve meyve kalitesini koruyabilen çeşitlerin ıslahı yapılmaktadır.

FARK YARATAN
ÜRÜNLER

Nihai hedef olarak; bu çalışmaların yanında, hızla artan dünya nüfusunu ve son tüketiciyi düşünerek meyve başına düşen ortalama vitamin değerlerinin arttırılması, lezzet, koku, biçim ve aroma kriterleri, yüksek meyve kalitesi, üretici tarafında ise çoklu hastalık dayanımları, yüksek verim, hedef pazar isteklerine uygun meyve kriterleri ıslah çalışmalarında öncelik olarak belirlenmiş, çalışmalarımız da bu doğrultuda ilerlemektedir.

Milli tarım, bağımsız ekonomi

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Milli ekonominin temeli ziraattır.” sözünden hareketle, ekonomide bağımsızlık için hayati önem taşıyan tarım sektöründe ülkemizin bugünü ve geleceği için çalışıyoruz. Yerli tohum, yerli ar-ge mottomuz ile bağımsız Türk Tarımı ve ekonomisi için hep daha iyisini sunmayı amaçlıyoruz.